Γυναίκα θηλάζει από τη μασχάλη της

Μια νέα ερευνητική εργασία αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο μια γυναίκα που γέννησε στην Πορτογαλία παραπονέθηκε στους γιατρούς της για πόνο στη δεξιά της μασχάλη.

Όταν οι γιατροί την εξέτασαν ανακάλυψαν μια «στρογγυλή, σταθερή» μάζα η οποία με έκπληξη «απελευθέρωσε μια λευκή εκκένωση όταν πιεστεί», σύμφωνα με μια νέα έκθεση στο New England Journal of Medicine.
Οι συντάκτες της εφημερίδας, η Dr Cristiana Marinho-Soares και η Dr Maria Pulido-Valente, και οι δύο από το Hospital de Santa Maria στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, συνειδητοποίησαν ότι αυτή η απόρριψη ήταν μητρικό γάλα.

Η μητέρα διαγνώστηκε με πολυμαστία, "μια κατάσταση στην οποία ο βοηθητικός ιστός του μαστού αναπτύσσεται κατά μήκος της πρώην εμβρυϊκής μαστικής κορυφογραμμής", όπως εξήγησαν οι γιατροί.

Έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 2% και 6% των γυναικών γεννιούνται με επιπλέον ιστό του μαστού, τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι συστηματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού για εξετάσεις.

Αυτός ο πρόσθετος ιστός αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της εμβρυϊκής ανάπτυξης - συχνά στην περιοχή της μασχάλης - όταν τα κύτταρα που γίνονται μαστικοί αδένες σχηματίζουν μια γραμμή από τη μασχάλη στη βουβωνική χώρα.

Συνήθως αυτή η «μαστική κορυφογραμμή» ή «γραμμή γάλακτος» εξαφανίζεται καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, εκτός από τις θέσεις για τους μαστούς, αλλά μερικές φορές παραμένει και σχηματίζεται επιπλέον ιστός του μαστού σε αυτές τις θέσεις στο σώμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επιπρόσθετος ιστός του μαστού μπορεί να εμφανιστεί με υπεράριθμες θηλές, αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει θηλή τότε μπορεί να είναι δυνατή η έκκριση γάλακτος από τον ιστό.

Όπως αναφέρει η Live Science, μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinical Proceedings το 1999 περιέγραψε μια 18χρονη μητέρα που μπόρεσε να αντλήσει γάλα από τον ιστό του μαστού στη μασχάλη της για να ανακουφίσει τον πόνο.