Θέλετε να μάθετε πόσες τηγανιτές πατάτες μπορείτε να τρώτε σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ?

Άφωνο άφησε το ακροατήριο του, καθηγητής του Χάρβαρντ που σε διάλεξη του περί διατροφής μίλησε και για το πόσες τηγανιτές πατάτες πρέπει να καταναλώνουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα φαγητό με πολλές θερμίδες και αρκετά ανθυγιεινό τις περισσότερες φορές, ανάλογα βέβαια σε τι λάδι έχουν τηγανιστεί. Ωστόσο φαίνεται πως ο καθηγητής Έρικ Ριμ το παράκανε, όταν πρότεινε πως ο αριθμός των τηγανιτών πατατών που πρέπει να καταναλώνουμε στην καλύτερη περίπτωση είναι μόλις έξι! Όταν ο αριθμός αυτός ακούστηκε, προκλήθηκε σούσουρο στο ακροατήριο αλλά και στο διαδίκτυο καθώς κανείς δεν περίμενε μια τόσο ακραία θέση. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως οι τηγανιτές πατάτες αποτελούν μια βόμβα αμύλου και λίπους οπότε η κατανάλωση τους σε τακτική βάση και σε μεγάλες ποσότητες θα συνιστούσε πραγματικά μια διατροφική καταστροφή για τον οργανισμό.
Θα έλεγε κανείς ότι αν είναι να φάει μόνο έξι τηγανιτές πατάτες καλύτερα να μη μπει στον κόπο να τις δοκιμάσει καθόλου καθώς συνήθως αν ξεκινήσεις δύσκολα σταματάς. Ωστόσο είναι και κάποιοι που και μόνο παίρνοντας τη γεύση τους ικανοποιούνται χωρίς να θέλουν να καταναλώσουν επιπλέον ποσότητα.

Η παράξενη αυτή ακραία διατροφική σύσταση του καθηγητή Ριμ βασίστηκε σε τελευταίες έρευνες που λένε πως όποιος δεν καταναλώνει τηγανιτές πατάτες αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του κατά έξι μήνες, πιθανότατα όμως όχι μόνο λόγω αυτού αλλά επειδή όσοι δεν τρων τηγανιτές πατάτες δεν καταναλώνουν και junk food που είναι η μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών και ειδικότερα των Αμερικανών. Ο καθηγητής πρότεινε πως εάν δε χορτάσει κάποιος με την ποσότητα αυτή καλό θα ήταν να συμπληρώσει με επιπλέον σαλάτα. Ίσως στόχος του ήταν με τα λεγόμενα του να τρομάξει και να νουθετήσει, οδηγώντας μια κοινωνία που εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε μια πιο υγιεινή διατροφή και στη μείωση της μερίδας γενικά που στα φαστφουντάδικα τείνει να μεγαλώνει συνεχώς. Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να αποθαρρύνει κάποιους κάνοντας τους να πιστέψουν ότι μια τόσο στερητική σύσταση είναι ανέφικτη και επομένως μάταιο να προσπαθήσει κανείς.

Για τα δικά μας μεσογειακά δεδομένα, η σύσταση αυτή δεν παύει να ακούγεται ιδιότυπη καθώς ξέρουμε ότι η πατάτα τηγανισμένη σε ελαιόλαδο όχι πολύ χρησιμοποιημένο, έχει ναι μεν αρκετές θερμίδες αλλά δεν είναι τόσο ανθυγιεινή που να είναι απαγορευτική! Επιπλέον όπως λένε και οι έρευνες στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής έχουν τη θέση τους και οι τηγανιτές πατάτες μιας και η μέτρια περιστασιακή κατανάλωση τους δεν φαίνεται να είναι τόσο καταστροφική όπως παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως αν κάποιος δεν κάνει πολλές τέτοιου τύπου παρασπονδίες και γυμνάζεται συστηματικά! Είναι καλύτερα επομένως οι επιστήμονες να πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας προτείνοντας λύσεις ανθρώπινες και εφαρμόσιμες στην πλειονότητα τους, διαφορετικά θεωρούνται απόκοσμοι, εξωγήινοι σχεδόν, κερδίζοντας βραβείο παραξενιάς αντί αυτού της επιστημοσύνης, τουλάχιστον στα μάτια της κοινής γνώμης!