Βίντεο του 1987 έδειχνε το μέλλον στους Η/Υ!

Το 1987, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple John Sculley δημιούργησε ένα βίντεο που απεικόνιζε τον υπολογιστή του μέλλοντος. Τότε όμως δεν είχε θετική αντίδραση από το κοινό.

Ήταν μια ματιά στο μέλλον, αλλά οι άνθρωποι δεν ήταν έτοιμοι να το αντικρίσουν. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple, John Sculley, είχε αρχικά μιλήσει για την ιδέα μιας φουτουριστικής εφαρμογής ηλεκτρονικού υπολογιστή στην αυτοβιογραφία του «Οδύσσεια του 1987». Την ίδια χρονιά, η Apple κυκλοφόρησε μια σειρά βίντεο που προώθησαν την ιδέα του «The Knowledge Navigator». Η τεχνολογία θα βοηθούσε τους χρήστες να αναζητήσουν μέσω ενός μεγάλου δικτύου κειμένων, χρησιμοποιώντας μόνο το λογισμικό.

Η ιδέα προήλθε από την αποχώρηση του Steve Jobs το 1985 από την εταιρεία που ίδρυσε. Ο John Sculley, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, ήξερε ότι η εταιρεία έπρεπε να συνεχίσει να κοιτάζει προς το μέλλον.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, στο Business Insider, ανέφερε πως εκείνη την εποχή, ο συνάδελφος της Apple, Alan Kay, τον πλησίασε με μια πρόταση, να κοιτάξουν το Media Lab του MIT για έμπνευση.

Ο Sculley συμφώνησε και η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να φανταστεί κανείς πως θα μοιάζουν οι υπολογιστές στο μέλλον.

Του βίντεο που δημιουργήθηκε έδειχνε τη ζωή ενός καθηγητή περιβαλλοντικών επιστημών στο Berkely, ο οποίος ασχολούνταν με τα πάντα, από την προετοιμασία μιας διάλεξης, ως την αγορά ενός κέικ γενεθλίων για τον πατέρα του.

Για να το κάνει όλα, βασίζεται στον ψηφιακό προσωπικό του μπάτλερ, τον υποθετικό παππού των σύγχρονων βοηθών όπως η Siri, η Cortana, η Alexa, η Bixby και το Google Assistant.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν των έξι λεπτών (5:45 για την ακρίβεια), ο καθηγητής έκανε τηλεδιάσκεψη με έναν συνάδελφο, ερεύνησε άρθρα περιοδικών σχετικά με την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο και ενημέρωσε το πολυάσχολο πρόγραμμα του, όλα σε ένα tablet αφής.

Από τη στιγμή που βγήκε, έφερε αντιδράσεις και ο κόσμος έλεγε πως είναι παράλογο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Sculley, ο οποίος τώρα εργάζεται για να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη ως πρόεδρος της RxAdvance.

Μάλιστα τότε έλεγαν, σύμφωνα με τον ίδιο, πώς μπορεί αυτός ο τύπος που δεν είναι μηχανικός να μας πει τι τεχνολογία πρόκειται να υπάρχει στο μέλλον. Όμως δεν ήταν η τεχνολογία του, όπως ανέφερε, ήταν ο Alan Kay και όλο το επιτελείο του MIT.

Ο Sculley είπε πως το γεγονός ότι πολλά στοιχεία του βίντεο έχουν γίνει πραγματικότητα είναι μια ανάκλαση του ρυθμού αλλαγής που ο κόσμος της τεχνολογίας έχει βιώσει. Ενώ τελείωσε λέγοντας πως όλα αυτά τα πράγματα που θεωρούνται σήμερα ως δεδομένα, επικρίθηκαν τότε.

Ας δούμε το βίντεο: